10 tips omgaan met verslaving:
-
Denk na over wat u wilt. Wilt u bijvoorbeeld dat iemand helemaal stopt met gebruiken? Is dat realistisch en haalbaar? Wilt u daar een actieve rol in spelen? Wil de ander hetzelfde als u?
-
Kies een goed moment om te praten. Als iemand onder invloed is, heeft een gesprek geen zin. Leg uit wat u van de situatie vindt. Tips bespreekbaar maken >>
-
Los geen problemen op die de ander zelf moet oplossen. Koop geen alcohol of drugs. Geef geen geld, tenzij helemaal zeker is waar het aan uitgegeven moet worden. Ruim niet de rommel op en laat hem of haar zelf zaken regelen. Betaal geen schulden af, tenzij er echt duidelijke afspraken zijn over de aflossing.
-
Pas u niet aan het gebruik van de ander. Blijf bijvoorbeeld niet thuis in de hoop dat het gebruik dan minder wordt. Omgekeerd: Ga niet mee uit als u dat niet wil. Zeg ook geen bijeenkomsten, feestje of familiebezoek af waar u zelf graag heen wilt.
-
Veel mensen met alcohol- en drugsproblemen hebben weerstand tegen de (professionele) hulpverlening. Laat u informeren over de mogelijkheden voor hulp bij u in de buurt. Als iemand geen hulp wil zoeken, ga dat dan niet regelen voor hem of haar.
-
Blijf goed voor uzelf zorgen. Voor u het weet gaat alle aandacht naar de ander en komt u niet meer toe aan uw eigen leven, of dat van de andere kinderen of andere naasten.
-
Omgaan met iemand die drank- of drugsproblemen heeft, is vaak erg ingewikkeld. Meestal levert het tegenstrijdige gevoelens op en zit u voortdurend met het dilemma: u geeft om iemand die zich onmogelijk gedraagt. Aarzel en schaam u niet om hier met anderen over te praten.
-
Maak duidelijk dat u bepaalde zichtbare en nadelige of vervelende gevolgen niet accepteert.
-
Dreig niet met stappen of acties die u bij nader inzien toch niet kunt uitvoeren.
-
Informeer uzelf over (de werking en effecten van) drank en drugs.

De regels als je opgenomen wordt voor een behandeling:
-
Geen gebruik mobiele telefoon.
-
15 minuten bellen per dag via vaste telefoon.
-
15 minuten op de PC per dag.